Conclusions d’una cartografia audiovisual d’entitats juvenils de Ciutat Vella

El repte de mapejar diferents entitats juvenils del districte de Ciutat Vella busca convertir-se en una eina que reflecteixi de forma fàcil les entitats formades per joves o que fan activitats per a elles. Aquest mapatge ha estat fruit del treball col·lectiu de joves d’entre 17 i 25 anys que, durant tot un curs escolar, han cercat, visitat i conegut una porció de les entitats destinades a aquest col·lectiu esmentat al districte de Ciutat Vella (composat pels barris del Raval, el Gòtic, la Barceloneta i el Casc Antic).

Les entitats mapejades han estat escollides per l’enfocament dels seus projectes educatius per a infants, adolescents i joves d’entre 5 i 18 anys. Conscients de la necessitat existent d’espais d’oci, culturals i educatius per a joves i donat l’apropament de la seva tasca a aquestes, aquestes experiències posen al centre aquesta mirada per tal de fer de Ciutat Vella un districte més actiu i transformador. Dins de la varietat de projectes que presenta cadascuna, totes coincideixen en la voluntat de buscar l’autogestió de les joves en les seves iniciatives. És a dir, no només les activitats que fan són per a joves, sinó que a la majoria de les entitats també qui les organitza són persones joves. Així, es fomenta la participació juvenil i també, els projectes es fan des d’una mirada més pròxima de qui les planteja a qui les consumeix. Algunes de les entitats manifesten la seva voluntat de ser agents actius de transformació en la situació actual dels barris i, per tant, de participar de la xarxa de barri.

Durant el procés de creació del mapatge van sorgir trets importants a tenir en compte per entendre les joves i el perquè de la manca d’assistència d’aquestes a les entitats existents i amb trajectòries diversificades. El tret principal que ens vam qüestionar va ser el rol, actiu o passiu, que aquestes persones desenvolupaven, és a dir, si aquestes eren consumidores d’uns serveis gestionats per persones externes o tenien un paper actiu en els diferents espais, cogestionant o autogestionant els projectes i/o activitats que s’hi desenvolupen.

També ens sorgeix la inquietud de quina representativitat tenen aquestes entitats respecte la diversitat cultural que forma el districte. Ha estat un repte que no hem arribat a abordar i que pensem que seria interessant poder-hi continuar aprofundint. Tot i la manca de aprofundiment en aquesta qüestió, les reflexions que ens sorgeixen ens porten a plantejar-nos que les entitats que hem trobat segueixen la nostra lògica d’associacionisme i que, per tant, no hem sabut detectar altres formes juvenils d’organitzar-se més enllà del que estem acostumades als nostres entorns associatius. També pensem que el fet que les entitats escollides siguin d’orígens marcats per una cultura catalano-cristiana o d’altres, però sense trobar un punt de convivència intercultural, ha pogut propiciar unes conclusions preestablertes en la definició i plantejament del projecte: les entitats de Ciutat Vella no són representatives de la diversitat dels barris i no arriben a les joves. Creiem que aquest fet podria ser una barrera d’entrada a persones d’altres cultures. Sent conscients d’aquest fet, busquem que el mapa d’entitats sigui una eina oberta que es vagi reorganitzant i repensant, per anar-lo millorant per tal de satisfer les necessitats de totes les joves de Ciutat Vella, partint de la detecció de les necessitats d’aquest mapatge i poder-lo actualitzar continuadament perquè reflecteixi, realment, la diversitat en totes les seves formes.

Com a conclusió d’aquesta cartografia digital podem dir que aquesta és una primera proposta d’apropament d’una selecció d’entitats del districte de Ciutat Vella, incompleta però aprofundida en les entitats que actualment s’hi presenten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: